ASPİR YAĞI VE SAĞLIĞA ETKİLERİ
Diyetimizdeki yağlar konusunda uzun yıllar süren yanlış bilgi kirliliği son yıllarda yapılan çalışmalarla içimizi rahatlatmaya başladı. Özellikle ülkemizdeki yanlış algı yağlara kötü gözle bakmamıza, yağlardan sakınmamıza neden oldu. Bizler yağ tüketmenin vücudumuzdaki yağları arttırdığına inandık. Ancak bilim aslında iyi yağları tüketmenin vücudumuz için gerekli olduğunu ve sayısız faydasını çalışmalarla gösterdi.
Yakın zamanda adını daha sık duymaya başladığımız Aspir yağı ise bazı önemli sağlık etkileri ile öne çıkıyor. Aspir yağı aspir çiçeğinin tohumundan elde ediliyor. Tarihi Yunanlılar ve Mısırlılara dayanan bu bitki yüzyıllar boyu farklı şekillerde kullanılmış. Dünyada bu bitki yaklaşık 60 ülkede yetiştirilebiliyor ve ne güzel ki ülkemiz coğrafyası ve iklimi aspir çiçeği için oldukça uygun. Kilo kaybını desteklemesi, hastalıklara karşı koruyucu etki yapması, cilt sağlını güçlendirmesi, kadınlarda regl öncesi semptomları azaltması gibi sağlığımız üzerine oldukça olumlu etkileri bulunuyor.
FAYDALARI;
Aspir yağı vücudumuz için gerekli bir yağ asidi olan omega-6 içeriği bakımından oldukça zengin. Linoleik asit olarak da bilinen bu yağlar vücutta üretilemez ve dışarıdan alınması zorunlu yağ asitleridir. Bu zengin içerik kolesterol dengesine yardımcı olur ve bu da ateroskleroz gelişimini, kalp krizi, felç gibi durumların önlenmesini sağlar.
Sağlıklı yağların yağ yakımını arttırdığı şaşırtıcı ama oldukça önemli bir bilgi. Bu konuda Ohio State üniversitesinde yapılan bir çalışma sonucunda aspir yağının karın bölgesi yağlanmayı azalttığı gösterilmiştir. Bu sağlıklı yağı diyetinizde kullanmanız kilo kontrolünüzde güçlü bir kozunuz olacaktır.
Çoklu doymamış yağ asidi içeriği kan şekerini düzenler, insülin direncine karşı olumlu etkiler yapar ve diyabetin önlenmesinde de önemli bir yere sahiptir.
Aspir yağı zengin E vitamini içeriği ile antiinflamatuar bir besindir. İltihap karşıtı olan bu yapısı birçok kronik hastalıktan korunmanızı sağlar. Serbest radikallerin vücuda verdiği hasara karşı savaşan içeriği ile hastalıklara karşı yardımcı bir kalkan görevi görebilir. İyi bir antioksidandır.
Aspir yağının öne çıkan en önemli özelliklerinden birisi ise cilt sağlığına olumlu etkileridir. İçerdiği yüksek orandaki E vitamini yeni cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Aspir yağının yüksek linoleik yağ asidi içeriği cilt altında istenmeyen birikintileri engeller ve bunun sonucunda akne, sivilce, siyah nokta gibi cilt problemlerinin önlenmesine yardımcı olur.
Kozmetik sektöründe de kullanılan aspir yağı saçlı derideki dolaşımı arttırır ve saçların daha canlı, güçlü olmasını sağlar. Beslenmemizde yer alabildiği gibi harici uygulamalarının da saçların büyümesini uyardığı ve folikülleri güçlendirdiği bilinen bir gerçek.
Premenstural Sendom, kadınlarda regl dönemi öncesi gelişen fiziki ya da psikolojik şikayetlerdir. Aspir yağının yüksek linoleik asit içeriği vücuttaki prostaglandin seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur, böylece ani hormon dalgalanmalarını azaltır, şikayetleri hafifletir ve menstural düzensizliklerin giderilmesine faydalı olur.
Etkileyici özellikleri ile öne çıkan aspir yağını her besin gibi kontrollü kullanmak oldukça önemlidir. Bilinmelidir ki yağlardan bahsediyorsak sahip oldukları yüksek enerji miktarı kontrolsüz kullanımlarda olumsuz etkiler gösterecektir. Omega-6’dan zengin bu yağı özellikle omega-3 içeren besinlerle birlikte tüketmek faydalarını arttıracaktır.
Piyasada sıvı ve kapsül formları bulunmaktadır. Yemeklerinize ve salatalarınıza katabileceğiniz bu yağı özellikle yemeklerinizi yaparken değil, yaptıktan sonra soğuk bir şekilde eklemeniz ve günde 1-2 tatlı kaşığını geçmemeniz doğru olacaktır. Yüksek ısıya maruz kalmaması gereken yağlar arasında olduğunu unutmamak gerekir. Miktarı ve doğru kullanımı için mutlaka diyetisyeninize danışınız.
Dyt Alican Demiroğlu
(1) : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19535429
(2) http://europepmc.org/abstract/MED/512710
(3) http://ajcn.nutrition.org/content/42/2/190.short
(4) https://www.animalsciencepublications.org/publications/search?volume=83&issue=9&first-page=2175&num-results=10&sort=relevance&journal[jas]=jas
(5) http://ajcn.nutrition.org/content/71/1/171S.short
(6) http://ajcn.nutrition.org/content/90/3/468.short
(7) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-4522.1996.tb00071.x/abstract
(8) http://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.nutr.22.021302.121842
(9) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1753-4887.1998.tb01648.x/abstract
Ketojenik Diyet ve Kuruyemişler: Mükemmel Bir İkili Ketojenik diyet, düşük karbonhidrat ve yüksek yağ alımını…
Magnezyum ve Sağlığınız Magnezyum Nedir? Magnezyum, vücudun düzgün çalışmasını sağlayan önemli bir mineraldir. Vücut içerisinde…
GLUTEN, KRONİK ENFLAMASYON VE TİROİT HASTALIKLARI Tiroit hastalıklarının nedeni bazen bağırsaklarda başlayabiliyor. Özellikle otoimmun tiroid…
KETOJENİK DİYET İÇİN SEBZE REHBERİ Keto yapanlar için sebzeler oldukça önemli. Ketozisten çıkmamak ve diyeti…
KETOJENİK DİYETTE NELER YENEBİLİR? Ketojenik diyet yağ ağırlıklı, proteinlerin yeterli alındığı, karbonhidratların alımının ise düşürüldüğü,…
KOLAJEN NEDİR? FAYDALARI, TAKVİYE KULLANIMI Kolajen, insan vücudundaki cilt, tendonlar, bağlar ve diğer bağ dokularında…