Kategoriler: Genel

Aralıklı Oruç – intermittent Fasting nedir?

Gerçekten bir kısım bilim insanının savunduğu gibi az az ve sık sık yemek en doğru olanı mı? Yoksa daha az yemek mi sağlığımız için daha iyi?

Son zamanlarda çok tartışılan konuların başında geliyor. Bildiğiniz gibi beslenme bilimi sürekli güncellenen ve bir konu hakkında %100 kesin konuşamayacağınız bir alan. Yıllarca kötülenen, kalp krizine, damar tıkanıklığına neden oluyor denen tereyağının birkaç yıl önce tamamen aklanması ve insan sağlığına faydalarının ortaya çıkması gibi bilim bazı konularda yanlışında ısrarcı olabiliyor.

Uzun zamandır süre gelen bilgilerden biriside; 3 ana öğün yapmak aralara da 3 ara öğün yerleştirmek yani sık zamanlarda azar azar yemek teorisi. Bir çok diyetisyen ve doktor ısrarla bu bilgiyi savunuyor tıpkı üniversiteden ilk mezun olduğumda benim de yaptığım gibi.

Burada temel mantık uzun süre vücuda açlık yaşatmayarak kan şekerini sürekli dengede tutmak ve kişinin sürekli bir şeyler yemesini sağlayarak her öğün az miktarlarda kalori ile doymasını sağlamak. Yani işin temelinde kişiye açlık yaşatmamak var.

Peki ya açlık insanlar için iyi bir şeyse?

Burada bahsettiğim açlık rastgele, vücuda zarar verebilecek bir açlık değil. Sistematik bir açlık. Yabancı kaynaklarda İntermittent Fasting olarak geçen Türkçeye Aralıklı Oruç Diyetleri olarak çevrilen bu diyet sistemi İki öğün beslenme ya da Tek öğün beslenme ile vücudu faydalı bir moda sokuyor.

Belirli saat aralıklarıyla uygulayacağınız sistematik bir açlıkla;

-İnsülin seviyelerinizi düşürerek yağ yakımını arttırırsınız,

-Hücre yenilenmeniz artar,

-Düşünüldüğü gibi enerjisiz ve yorgun olmaz aksine daha enerjik hissedersiniz ve beyin fonksiyonları üzerine olumlu etki yaparak mental foksiyonlarda iyileşme görürsünüz,

-Hayatınızı kolaylaştırır; sürekli ne yiyeceğim diye düşünmezsiniz!

-Kan şekeriniz düzenlenir; diyabet riskinizi düşürebilirsiniz,

-Kalp hastalıkları ve kanser riskinizi azaltabilirsiniz.

Yani açlık düşündüğünüz gibi kötü bir şey olmayabilir!

intermittent fasting

Konuyu tüm yönleriyle öğrenebiliceğiniz Intermittent Fasting Rehberi ‘ne buradan ulaşabilirsiniz.

İki Öğün Beslenme ile ilgili eğitim videomu izlemek için;

https://youtu.be/DStZWumPGEo

alicandemiroglu

Son Yazılar

Ketojenik Diyet ve Kuruyemişler: Mükemmel Bir İkili

Ketojenik Diyet ve Kuruyemişler: Mükemmel Bir İkili Ketojenik diyet, düşük karbonhidrat ve yüksek yağ alımını…

7 ay önce

Magnezyumun Önemi ve Bilinmesi Gerekenler

Magnezyum ve Sağlığınız Magnezyum Nedir? Magnezyum, vücudun düzgün çalışmasını sağlayan önemli bir mineraldir. Vücut içerisinde…

7 ay önce

TİROİD HASTALIKLARI VE GLUTEN İLİŞKİSİ

GLUTEN, KRONİK ENFLAMASYON VE TİROİT HASTALIKLARI Tiroit hastalıklarının nedeni bazen bağırsaklarda başlayabiliyor. Özellikle otoimmun tiroid…

3 sene önce

KETOJENİK DİYETTE SEBZE REHBERİ

KETOJENİK DİYET İÇİN SEBZE REHBERİ Keto yapanlar için sebzeler oldukça önemli. Ketozisten çıkmamak ve diyeti…

4 sene önce

KETOJENİK DİYETTE YENİLEBİLECEK VE YASAKLI BESİNLER

KETOJENİK DİYETTE NELER YENEBİLİR? Ketojenik diyet yağ ağırlıklı, proteinlerin yeterli alındığı, karbonhidratların alımının ise düşürüldüğü,…

4 sene önce

KOLAJEN REHBERİ

KOLAJEN NEDİR? FAYDALARI, TAKVİYE KULLANIMI Kolajen, insan vücudundaki cilt, tendonlar, bağlar ve diğer bağ dokularında…

4 sene önce