Kategoriler: Besinler

Işgın Otu nam-ı diğer Yayla Muzu-Uşkun

Merhaba, bugün sizlere yurdumuzun doğusunda yetişen ve oldukça faydalı bir bitkiden-meyveden bahsedeceğim.

Halk arasında ‘’Yayla Muzu’’, ‘’Uçkun’’, ‘’Uşkun’’ olarak da bilinen Işgın otu.

Bahar aylarının gelmesiyle özellikle Van, Erzurum, Bitlis ve çevre illerde dağlardan toplanan bu hafif ekşimsi bitki son zamanlarda araştırmalara konu oldu ve haberlerde adına sıkça rastlamaya başladık. Özellikle son dönemlerde ‘’Kanserin İlacı’’ başlığıyla birçok haberi medyada yer aldı. “Kanseri 2 günde yok ediyor.” gibi başlıklara kesinlikle inanılmaması gerektiğini de belirtmiş bulunalım.


Işgın otu’nun sağlık açısından faydalarından bahsedecek olursak;

-Yüksek C vitamin içeriğine sahip aynı zaman da A, B1, B2 vitaminleri ve Potasyum açısından da zengindir. Bu vitamin ve mineraller sağlığımız açısından oldukça faydalıdır.

-Yüksek posa-lif içeriği sayesinde sindirim sistemine yardımcı olur, bağırsakların düzenlenmesini sağlar ve kabızlığa karşı etkilidir.

-İçerisinde bulunan polifenoller, bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve birçok hastalıktan korunmamızı sağlar.

Işgın otunu kabuklarını soyarak sanki havuç yermiş gibi tüketebilirsiniz. Ekşimsi tadı bir süre sonra sürekli yeme isteği getirebilir ancak dikkat edilmelidir ki her meyve sebze gibi ışgınında miktarına dikket etmeli. 2 3 adet ışgın 1 porsiyon meyve yerine geçmektedir.

Işgın otu farklı yemeklere katılarak da kullanılmaktadır.
Doğu illerimizde bu mevsimde rahatça bulabileceğiniz Işgın otunu İstanbul’da Fatih Kadılar Pazarı bölgesinde bulabilirsiniz.

Dip not ise haberlerde kullanılan ‘’Kanserin İlacı’’ başlığının henüz doğru olmadığıdır. Evet bu konuda çalışmalar hala yapılmakta ve etkileri incelenmektedir. Ancak şu anda herhangi bir sonuca ulaşılamamıştır. Özellikle hasta kişilerin kullanmadan önce muhakkak bir hekime ya da beslenme uzmanına danışması gerekmektedir.

Hastalıklardan uzak, sağlıklı günler dilerim.

Dyt Alican Demiroğlu

alicandemiroglu

Son Yazılar

Ketojenik Diyet ve Kuruyemişler: Mükemmel Bir İkili

Ketojenik Diyet ve Kuruyemişler: Mükemmel Bir İkili Ketojenik diyet, düşük karbonhidrat ve yüksek yağ alımını…

7 ay önce

Magnezyumun Önemi ve Bilinmesi Gerekenler

Magnezyum ve Sağlığınız Magnezyum Nedir? Magnezyum, vücudun düzgün çalışmasını sağlayan önemli bir mineraldir. Vücut içerisinde…

7 ay önce

TİROİD HASTALIKLARI VE GLUTEN İLİŞKİSİ

GLUTEN, KRONİK ENFLAMASYON VE TİROİT HASTALIKLARI Tiroit hastalıklarının nedeni bazen bağırsaklarda başlayabiliyor. Özellikle otoimmun tiroid…

3 sene önce

KETOJENİK DİYETTE SEBZE REHBERİ

KETOJENİK DİYET İÇİN SEBZE REHBERİ Keto yapanlar için sebzeler oldukça önemli. Ketozisten çıkmamak ve diyeti…

4 sene önce

KETOJENİK DİYETTE YENİLEBİLECEK VE YASAKLI BESİNLER

KETOJENİK DİYETTE NELER YENEBİLİR? Ketojenik diyet yağ ağırlıklı, proteinlerin yeterli alındığı, karbonhidratların alımının ise düşürüldüğü,…

4 sene önce

KOLAJEN REHBERİ

KOLAJEN NEDİR? FAYDALARI, TAKVİYE KULLANIMI Kolajen, insan vücudundaki cilt, tendonlar, bağlar ve diğer bağ dokularında…

4 sene önce